Na stronie akcesoriów Skody :
śruby do kół
Zwiń
X
-
śruby do kół
Witam. Tak jak w temacie. Kiedyś miałem pytanie, czy pasują śruby od org. alu do stalówek. dowiedziałem się, że tak i się potwierdziło. Dzisiaj podczas wymiany zaobserwowałem, że śruby mam półokrągłe i takie gniazda są w alu ale w stalówkach niestety nie mogłem stwierdzić jakie są gniazda. Niewykluczone, że są stożkowate. Podpowiedzcie, czy jak gniazda będą o profilu pod stożek a śruby półokrągłe to należy to zmienić, czy dać sobie spokój ?!
-
-
W stalówkach z tego co się kiedyś orientowałem są gniazda przystosowane do śrub z owalnymi główkami, stożkowe są stosowane w alufelgach i to w zasadzie tylko w nieoryginalnych. Ja osobiście mam do stalówek zwykłe śruby z owalnymi głowami, a do oryginalnych alufelg mam stożkowe(takie były jak kupiłem auto).
Komentarz
-
-
Re: śruby do kół
Zamieszczone przez andrzej1962Witam. Tak jak w temacie. Kiedyś miałem pytanie, czy pasują śruby od org. alu do stalówek. dowiedziałem się, że tak i się potwierdziło. Dzisiaj podczas wymiany zaobserwowałem, że śruby mam półokrągłe i takie gniazda są w alu ale w stalówkach niestety nie mogłem stwierdzić jakie są gniazda. Niewykluczone, że są stożkowate. Podpowiedzcie, czy jak gniazda będą o profilu pod stożek a śruby półokrągłe to należy to zmienić, czy dać sobie spokój ?!
Komentarz
-
-
Chciałbym odświeżyć temat bo nie mogę doszukać się odpowiedzi. Posiadam nieori alu i śruby z łbem stożkowym ale zapas z tego co się orientuje posiada gniazda kulowe. Teoretycznie da rade przykrecic zapas na te same sruby co alu ale czym grozi taka jazda? Dodam ze zapas to zwykla stalowka. Czy gniazda kuliste w feldze stalowej moga ulec zniszczeniu od srub stozkowych? Wiadomo nie bede na zapasie jezdzil czesto, mam nadzieje ze wogole.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sas2109Teoretycznie da rade przykrecic zapas na te same sruby co alu ale czym grozi taka jazda?
Zamieszczone przez sas2109Czy gniazda kuliste w feldze stalowej moga ulec zniszczeniu od srub stozkowych?Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie...
Komentarz
-
-
sas2109,
Witam.
Tak jak napisał powyżej maselek2, ale zerknij może tu :http://moto.allegro.pl/sruby-do-kol-...468518510.html
zobaczysz różnicę między kulą a stożkiem (przylgnia).
Pozdrawiam.
Komentarz
-
-
sas2109, "moja rada taka kup Pan śrub na zapas"
ja mam taką samą sytuację - alu nieori na lato ze śrubami stożkowymi, stalowe ori na zimę ze śrubami kulistymi - rozwiązałem to tak: kupiłem 5 śrub specjalnie do zapasu, żeby się nie myliły pomalowałem łby na czerwono i jeżdżą razem z zapasem.
Polecam takie rozwiązanie - koszt około 25 zł :drive:
Komentarz
-
-
Ok Czy ktoś jest w stanie podać konkretną specyfikację śrub oryginalnych do O1 ?
skok gwintu,długość, łeb śruby sferyczny
wyszukałem coś takiego :
Gwint śruby: 14 x 1,5
Długość gwintu: 27 mm
Długość całej śruby: 47 mm
Klucz: 17
to dane oryginlnej śruby do koła ??? :shock:1.6 BFQ 102 KM 2004
Komentarz
-
Komentarz